Feb
9
2014

Viata plină de eșec sau cum să oferi un sens vieții tale

Indiferent de vârstă, atâta timp cât ești cât de cât pe piciorul tău (măcar din punct de vedere financiar) dai peste diferite momente în viață. Cele cu cel mai mare impact vor fi momentele nasoale: obstacole, necazuri și de-astea rele. Au cel mai mare impact asupra fiecăruia, fiindcă te vei resimții, după fiecare cădere, iar faptul că spun fiecare cădere e deja optimistic vorbind, fiindcă pluralul prezintă un moment în care te-ai ridicat.

Însă dacă pentru toate aceste căderi vei afirma că ai trecut prin multe, că ai avut o viață grea și te vei lăuda cu experianța ta și-o vei pune în practică aruncând sfaturi în stânga și-n dreapta, ca un mare înțelept de 20-30 de ani (pe care-i ai), probabil ești ghinionist și chiar ai întâmpinat chestii serioase și nasoale… sau probabil ești prost, în special dacă ai până-n 25 de ani, fiindcă probabil numai ce ai terminat faculta.

De ce scriu aici abureli și-l fac prost, mă întrebați? (De fapt cine căcat mă întreabă că am 5 unici pe zii, din care 4 căutau ceva legat de Timișoara.) Fiindcă după părerea mea, atâta timp cât nu ai familie și ești sub 30 de ani, cel mai nasol lucru ce ți se poate întâmpla este să te scoată tactu în curu gol pe scară, dar PCTACÎSCM (Protecția Copilului de 30 de Ani Care Încă Stă Cu Mă-sa) nu le permite să facă așa ceva. Iar pentru generația asta de după Ceașcă, însurătoarea mai devreme de 30 ani nu prea e valabilă, decât dacă ești borțoasă sau faci parte din tradiția țigănească.

Acum lăsând la o parte caterinca. Nu zic că nu există probleme și în floarea vârstei, lăsând la parte categoria serioasă: boli, accidente, persoane pierdute și alte exemple la care nici nu vreau să mă gândesc. Eu pe acest articol mă adresez tinerilor a căror probleme sunt măririle la examene și despărțirile de după 3 luni de felație relație. Iar de la 24/25/26/ de ani problema negăsirii unui loc de muncă, fiindcă nu s-a gândit să-și ia măcar un part-time/sezioner în timpul facultății sau chiar muncă de-a moaca, ca să excludă problema cu experiența, din CV.

Deci dacă faci parte de-aci și dacă prin acest mod ai dobândit experiența aia de viață dură ești patetic. Iar dacă oferi și consultanță altora în speranța de-ai face viața mai bună ești și mai dumb!

În primul rând: să spunem că ai trăit într-adevăr o viață dură, cu obstacole serioase! Intenția ta nu e cea de a ajuta pe cineva să aibă o viată mai buna decât a ta. Ci să cauți un mod de a da un sens vieții tale și de a spera că locul tău pe acest pământ nu a fost în zadar. Cum faci asta? Prin folosirea unui concept extrem de întâlnit și în aceeași extremă de penibil: ”viața mea-i de căcat. hai să-ți zic ce am făcut eu și să nu faci și tu.” Și nici măcar nu realizezi că asta faci, dar în subconștientul tău asta se petrece.

Cel mai simplu argument care-ți va distruge conceptul de toată mila este că – nu există doi oameni la fel! Unul e prost, celălalt e mai puțin prost. Simplu ca bună ziua! Însă și tu o știi! Doar că încă te bați cu trecutul și nu vrei să conștientizezi situația prezentă a vieții tale. După cum am zis mai sus: ”viața mea-i de căcat  […]” dar asta nu înseamnă că ți-e destinat să fie în continuare așa.

Vârsta de asemenea nu e o scuză, decât dacă tu vrei să fie. Dar am să fiu rațional și am să dau un exemplu cinstit – 50 de ani; nu poți să-ți începi o noua viată, dar nici nu o închei pe aceasta. Fă-ți un hobby, du-te la pescuit, scrie o carte (fiindcă dacă spui că ai avut multe trăiri, poate exprimarea în scris e mai bună) sau dacă îți permite buzunarul încearcă să vizitezi niște locuri. Iar dacă vrei să ajuți pe cineva să aibe o viață mai bună fă-o prin fapte gen: du-te la cantina săracilor, dă o mână de ajutor, etc. Cert e că ai posibilități de a da un sens vieții tale, așa cum vrei.

În al doilea rând freci lumea la cap, aiurea. Nu zic că nu poate fii ceva informativ, dar fă abstractie de la a-ți expune viata pe tavă, fiindcă o faci degeaba. Pentru a știi cu siguranță că focul arde, trebuie să te arzi. Da, știu la fel de bine ca tine că există și informația sau educația parintească în care ești învățat că focul arde, dar așa cum tu ai l